Banner_art_gallery
Can't find it?
Architectural Features of the Stronach Regional Cancer Centre

The U-shaped, four-storey Stronach Regional Cancer Centre, which is organized around a courtyard, is linked to the main hospital structure via a bridge. Three of the four sides are exposed to sunlight, while the north side is directly adjacent to a multi-level parking facility.

The interior of the building has a contemporary architectural feel to it – a Scandinavian-Canadian kind of quality. Interior features include a t-bar and wood ceilings; wood floors, handrails and paneling; stone walls; interior glazing; a water wall; and a series of gas fireplaces. An emphasis was placed on using natural materials. To promote a life affirming and calming environment for patients, the building also offers natural light, especially in the public areas.

The radiation treatment rooms take up much of the southern end of the U, and because of their size and need for high clearances, have very high ceilings, as well as high-density concrete walls and ceilings.

The northern section of the U, a two-storey wing, has a conference room which can be used for several types of meetings including public outreach; a research library and meeting rooms on the ground floor, along with the ceremonial entrance that faces Prospect Street. The second floor has outpatient clinics.

The landscaping, designed by Janet Rosenberg + Associates Landscape Architects, is a crucial element of the design. It provides a water feature inspired by the nearby Holland River and greenery which has a calming influence. The landscaping, complete with sedums and grasses, is based on strips similar to the farmlands which can be found alongside the river.


Southlake Regional Health Centre
596 Davis Drive, Newmarket, Ontario   L3Y 2P9
Tel: 905-895-4521   |   TTY: 905-952-3062
Copyright © 2012 Southlake Regional Health Centre
rss